-

ibland vill jag bara ha någon som klappar mig över håret
gungar mig sakta fram & tillbaka & viskar lugnt in i mitt öra
det kommer att ordna sig det kommer att ordna sig.

-

ett sätt att glömma mig i regnet, som om lilla jag försvann.

men bilen rullar hemåt & det som gör ont kan inte nå mig nu det hittar aldrig hit.

det verkar som att vägen hem imorgon kommer kantas av snöoväder (jag hoppas iallafall att vi på något vänster eller höger lyckas ta oss hem.) Pappa säger "blir det max imorgon då?"

Det är en natt kvar i leksand, i den våningssäng som varit min i två snart tre nätter nu. Det är cirka tio minuter tills narnia börjar på tv, vi fick låna en grå kabel av personalen på hotellet vilket gör att jag har haft internet hela julhelgen, sisådär i smyg & jag ville bara visa att jag lever & andas. hej.

-

& nej jag sover inte ännu. istället skriver jag bort den lilla klumpen i halsen som samlades där, tidigare idag.

jag vill bara önska er kära kära människor därute, GOD JUL.
 

I just want you closer, is that alright?

det är två dagar kvar till julafton & det är snöar i linköping, just det året då min familj bestämmer sig för att resa norrut för att få se snö på just den dagen. Just då kommer det där vita pudret ner från skyn.



förra veckan var julavslutningsveckan. Vi hade förfest hos malina & precis som förfester blir med många flickor - skrattattacker & skönsång. jag skulle försöka vara lekledare men var den som fick dricka mest av alla & sen vinglade minst tio flickor i högklackat in på ettan mot staden.

dagen efter handlade mest om att få dåliga betyg i skolan, skratta åt dem andra när de körde alias & att ta emot slag i ryggen för att man för en gång skull vågade tro att man hade talang för någonting. 



& sen efter två & ett halvt år av - tänk när vi bara har en termin kvar - kom den sista julavslutningen som gick ganska tyst förbi. Vi börjar lära oss - esteternas sånger (men stina de ska sjunga o helga natt också!) & rektorns långa tal för att han måste & för att han ska.

på kvällen hölls traditionerna vid liv & flickorna samlades i annas mysiga etta för lite paketlek & julmys. Paketlek som resluterade i chokladbollar för mig & en irma som varje gång hon lyckades få en etta eller sexa drog till med det ondaste garvet i världshistorien. Julmyset bestod av glögg för de andra, egengjorda lussebullar av sofia & coca cola för mig.



sen bestod helgen av bankekind, en alexander som skulle tvinga ut mig i snön liknande mer en boll än människa & konstant huvudvärk efter fem varje kväll. 

& igår hade en viss Lisa bjudit in grabbarna & mig till chill kväll ute i det röda huset. Det blev en tv & bilfri kväll med inslag av tacos, en Wilma & lekar som "min farmors mensiga string" ("vad brukar du hänga i grannen johan? Min farmors mensiga string.") 



nu är det tisdagen den tjugoandre december, det är två dagar kvar till julafton, nio dagar till tvåtusentio & det är en natt kvar tills jag åker cirka fem sex timmar uppåt i landet närmare bestämt leksand.

mamma & pappa väljer nämligen att smått bojkotta julen i år. det närmaste vi kommer är julbord & midnattsmässa. Det blir ingen släkt, inga felplacering- eller adoptionskänslor, inget hemma, inget gammalt eller traditionsenligt. Det blir en röd stuga, massor böcker & lugn i fyra dagar. "jag vill också fly julen" sa sofia. Jo det är nog det vi gör, iallafall jag.


& jag är där jag går med dig genom mörker & hällande regn.

såhär på natten när man bara vill lägga sig i sängen & gråta sönder halsen har man turen att det finns världens finaste sofia som skriver "det löser sig stina" på ansiktsboken & gör en tusen gånger lättare.


tack.

-

helvete.


-

& mitt sista jullov är här.

& fast jag följde dig längs vägen den natten så vuxen i din hand.

någonstans trodde jag ändå på dig, jag trodde på dig trots att jag hatade dig i flera månader för det du gjorde mot mig. du bara ramlade runt tog felsteg (jag var ett felsteg) & sökte någonting större precis som jag.

du hade din tystnad den där tystnaden en flicka med för många tankar bara snubblar & skrapar upp sig på men jag trodde på dig hoppades i smyg & jag hoppas på något konstigt sätt att du har slutat söka nu.

när du blundar tittar jag sida femtionio till sextio.

"vad är värst, ensamheten eller rädslan för ensamheten? & vilka är hudens uppgifter, varför kittlar det i handflatorna? Vad händer i huden när det regnar pussar, varför vill jag ha dig för mig själv?"

som du kanske redan sett första snön kom inatt.

mamma är sjuk & jag är "ledig". "ledighet" är någonting jag börjar så sakta vänja mig vid nu för tiden. Kanske har lärarna även dem fått sig en släng av skoltröttheten & helt enkelt vägrar att ha mer lektioner innan jul. ibland känns det som så trots att de har en tendens att lägga in riktiga lektioner på dumma tider, som imorgon åtta.tio.



dagarna har en tendens att gå medan jag springer runt & undrar vad jag sysslar med. jag vet inte om jag lever trots att jag känner när jag nyper mig i armen. jag går på lars winnerbäck & står en meter ifrån staketet, sjunger med i texterna & får hostattacker för jag sjunger för högt.

& äntligen erkände han att jag kan se hans barndomshem från mitt köksfönster, snett över gatan.



ikväll handlar det om röda mattan & jag kan inte bestämma mig om det kräver ett borstat hår eller ej. Snön ligger tät & täcker marken, jag har fått skotta i den vackraste utstyrsel jag skådat i form av stövlar & svarta mysbyxor plus en tjock vinterjacka.

jag får posta julkort åt mor för att hon blivit sjuk av baconsprutan, mitt internet på den bärbara funkar igen, tillfälligt & på fredag har jag min sista julavslutning på folkunga skolan. innan dess handlar det om fest & att betyg ska delas ut. 

för övrigt undrar jag lite i sådär smyg, mitt rum är en röra & personligen är jag en tova,
vilken ska jag kamma ut först?

-

jag ska inte klaga (fast jo det gör jag visst ändå)
jag vill bara leva lite.

en enda ambition att få brudarna från berga att skratta eller gråta & rymma över taken.

idag ska jag se lars winnerbäck i cloetta center i linköping. andra gången jag såg honom var på stångebro fältet. efter mycket om & men bestämde sig johanna & jag för att vi minsann skulle gå. det var min pappas födelsedag, det var otroligt varmt & det är ett av mina finaste konsertminnen från hela mitt liv.

(från & med nu får ni väl ursäkta mobilbilderna - den tiden har också funnits.)

 

jag har läst många som försökt sig på att beskriva men ingen tycks någonsin räcka till. det är något speciellt med konserter, det var någonting speciellt med den sommarkvällen. Kanske för att det var första utomhuskonserten med lars, kanske för att det var en riktig sommarkväll med varma vindar & molnfri himmel. Kanske var det för att det var tvåtusensex (& det året, den sommaren var magisk), kanske var det för det var johanna & jag, kanske för att vi skrek som bara den när han sa "finns det någon från vidingsjö här?", kanske var det mitt lockiga hår mickis fixat på morgonen (jag minns att jag kände mig fulast på hela fältet ändå.) 

kanske handlade det mera om att när lars gick upp på scenen spelade det inte längre någon roll att jag var fulast på hela fältet. det spelade ingen roll att den som stulit mitt hjärta i minst ett år stod några meter bakom mig. det hade inte spelat någon roll om det spöregnat, om det varit molnigt, om allt hade gått fel. när lars gick upp på scenen var det allt som betydde någonting.

  

det var en vän som sa till mig efter den första konserten jag var på (dock var detta inte lars winnerbäck.) "jag har inte kunnat sova på hela natten, det gick bara inte."

jag hoppas det händer inatt, jag har inte tänkt att sova iallafall.

& föresten, tack johanna för att du inte åkte till stockholm den där sjätte julidagen tvåtusensex. det blev ett av mina finaste minnen med dig så tack.  


-

bara för att jag är tyst
betyder det inte att det gör mindre ont i mig.

linas kvällsbok två.

"Undrar hur Pelle hade resonerat. Nu med facit på tass. Ska man bara leva på? Söka det trygga, det vana? Det man redan vet hur det är. Eller ska man leva? Leva ut? Ska man pröva det man undrar över. Pröva så att man vet? & sedan när man prövat så kan man ju alltid tacka nej. & gå vidare. Mot nya prövningar.

Vad vill man leva för liv? Ett liv där man alltid undrar hur det är på andra sidan? Eller ett liv där man faktiskt hoppar över & kollar läget. Vad är det värsta som kan hända? Att man blir ledsen? Ja. & det klarar man väl. Det borde jag väl klara."

såna som vi med lyckan mitt i sorgen, du håller om mig & jag vågar hålla kvar.

det har varit en händelserik helg. det var steka med stekpanna & dunka the black pearl i jonte & felixs vardagsrum. det var sweat sweat sweat & piggelinshots på la scala. Det var svettigt & dans dans dans, posa vid den gröna väggen i köket & få ont i magen av för mycket söt cider.

det var riktigt bra skämt & höga skratt, det var klagande grannar & förfest i mitt kök. det var en lennart & nackvärk efter för mycket snurra-på-huvudet. det var lite för mycket av det starka, high five & pojkar i skjortor & kavaj. det var en nu artonårig malina som fick skönsång vid tolvslaget & mina fina små hjärtan, riktigt bra människor & ingen kamera vilket resluterar i att jag nu snott bilder från de få som hade en med sig.



trots värd helg, trots att man önskar att den aldrig riktigt ska ta slut gör den det & det blir måndagmorgon, regnet öser ner utanför fönstret & monarken får stå kvar under trappan. Trots mulen december måndag ställer lärarna in lektioner vilket blir likamed en spanska lektion på hela dagen.

åker hem & handlar potatisstripes i skillingen, kryper ner i As tröja vilket jag egentligen gjort i smyg enda sedan jag fick låna den igår. jag borde plugga spanska men det är så mycket annat man har lust med.



ännu mer för övrigt, idag är det två veckor kvar i skolan. två veckor kvar på vår näst sista termin. den näst sista terminen på folkunga, med sp3F, med mina små hjärtan, med en lisa i korridorerna som man aldrig lyckas springa på hur mycket man än vill, försöker & letar.

det är två veckor kvar på den näst sista terminen, på den sista höstterminen, den sista julavslutningen. den jag personligen har längtat efter, drömt om, gråtit för, skrikit & pratat om. det är två ynka fjuttiga små veckor kvar tills den sista julavslutningen & jag kan inte riktigt greppa, inte förstå att det är sant. 


-

I hela livet har hon försökt hitta förklaringar till varför.
idag är det någon som begär de förklaringarna & hon vet inte. aj.

du ryggar tillbaks när min hand just ska röra vid din men det är så det ska vara, det är så vi vill ha det nu.

mamma & pappa har fått hem dvdfilmer med min barndom på. Det är en blöjrumpa med knubbiga fingrar & blonda fjun på huvudet, som plockar i, plockar ur & plockar i igen. som drar upp benen innanför det stora nattlinnet, sjunger hakuna matata i det orangeblommiga köket & skakar på huvudet när en morfar frågar "stina, vet du hur man deklarerar?"



det faller någonting ner från himlen, jag vet inte om det är snö & klarar inte av att titta efter. marken är frostigt vit & jag tittar på sunes jul. Det är december (jag trodde december skulle vara annorlunda men jag går sönder iallafall.)

jag tappar ord i mörkret, försöker finna dem men det är för mörkt & mina händer är alldeles för små. jag vill så mycket & hinner knappt hälften. därför blir det tomt här, därför blir det tomt i dagboken, därför stoppar jag tankar som "jag kanske ska offra sömn inatt" på hyllan. 

jag räcker inte till.



jag har värk i armen, lyssnar på en kvinna som sjunger fina kent låtar & fryser sönder från bussen & hem för jag vill hellre ha på mig kjol än jeans. det är december, jag undrar när de knubbiga fingrarna blev små seniga & lite snea och när blev de blonda fjunen på huvudet en stor tovig kalufs?

-

det var sommar & jag kände mig ensammast i världen.

"det tog mig två & ett halvt år eller tog mig? Jag ville inte det här. Det tog er två & ett halvt år.
ni fick mig dit ni ville ha mig sårbar ömklig & liten så oerhört liten. Sådär liten att man knappt syns."

RSS 2.0