tack, jag hittar till städernas vrår, jag har varit där så många gånger.

min farmor bor bland betonghus & nerklottrade skyltar, hon har en hel drös av foton med bland annat en äppelkindad leende lill-pappa på (& om man tittar riktigt noga kan man se att han kan le så än.) min farmor bor bland motorvägar, tunnelbanor & har en gångväg utanför fönstret. & på andra sidan har någon en trasig persienn som aldrig lagas.



min farmor är allt jag kan bli om cirka sjuttio år, om jag har otur. de säger att jag går som henne & hennes ångest har jag en light version av. hon har även nu lyckats bevisa för mig att jag är världens näst största fegis, hon är störst. 

trots detta är hon fortfarande farmor & även om man inte väljer sina farföräldrar (eller föräldrar heller för den delen) är jag tacksam för att hon är min. jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt iallafall. särskilt inte när hon klappar mig på ryggen & säger "väx aldrig riktigt ur det här stina - fortsätt vara den rara flicka du är."



på något vis lyckas jag fara tillbaka i tiden när jag åker till farmor & framåt när jag kliver in i stockholm stad. det är tyst hos farmor & det är liv inne i staden. jag kikar i smyg upp mot fasaderna på söder, diskuterar inuti huvudet. i tvåan i tumba finns det bilder av en man som har min näsa (en farfar jag aldrig träffat) & i stockholm finns gator som mina fötter inte vandrat på, ännu.  

i farmors lägenhet finns foton av en blond liten tös som rivit ur alla saker ur en bokhyllan & huvudstadens gator kan vara ett sätt att för den lilla blonda att fly, fly från något hon för länge sen glömt bort vad det var.



på vägen hem, på det första stället av tre vi stannade på. 
stolt barn ca 4 år - Pappa, jag har bajsat.
pappan - Vad bra, Christian.

det, om något, gjorde min dag.       

från vägarnas lyktor & städernas ljus, kom hem nu.

jag befinner mig nu i en huvudstad, hos farmor & tittar på foton i fönstret föreställande min pappa med en mjukishund i famnen & mig som trettonåring. det är alldeles för mörkt utanför fönstret & jag körde för första gången motorväg idag, halva vägen hit.

förövrigt, johan kom hem nu.


-

livet handlar för mycket om vad vi inte har
jag har så mycket.

nu ska jag göra vad jag kan, jag ska riva mina murar tills vi ser varann.

söndag & jag bara är. någonting som jag borde varit för länge sedan men som det aldrig finns tid till i hav av läxor, helger, pengabrist & cykelturerna med monarken.

gårdagens kväll & natt var värd. den hade allt förutom en johan, vilket för övrigt kändes då någon hela tiden fattades, det var han. & minns ni när jag skrev om att stinas hus skulle säljas men att jag hoppades att vi skulle fortsätta skratta, gråta, kyssas, dansa, skrika & sjunga någon annanstans? jag har ett svar, magin sitter inte i väggarna på stinas förra hus, den sitter i oss.



& nu. jag lyssnar på melissa horn & sitter i mitt nystädade rum. råkade nämna till mamma att jag borde städa oftare (det kommer jag få igen för.) Kissekatten ligger intryckt i översta lådan i garderoben, jag läser världens finaste kärlekstexter, tänker så vill jag skriva & det är tyst. det är söndagstyst, jag äter välförtjänt choklad med daimbitar i & bara är. 


-

Mejor sola que con mala compania.

-

Höstlov
& helt plötsligt har du blivit någon du alltid drömde i hemlighet om att vara.

but in the end, the only steps that matter are the ones you take all by yourself.

idag gick min bästa vän på ett flygplan som tog honom fem flygtimmar härifrån, till spanien & gran canaria rättare sagt. Vi har ombytta roller nu - johan åker & jag stannar kvar. Det är alltid svårare att vara den som stannar hemma & även om jag inte vill byta för fem öre (antagligen för att jag är hemmakär eller bara allmänt fegis) så sög det till i magen innan han ens hade åkt. & varför egentligen? jag vet ju att han kommer med all säkerhet hem igen, om än förhoppningsvis lite brunare.



det kanske handlar om att det bara finns en johan. det finns bara en som kan dra skämten så långt som han & bara en som kan vara lika smått galen & allvarlig, huller om buller. Det finns bara en som ätit glass med mig på bryggan i tre somrar nu, bara en som säger grejjer bara han & jag förstår, bara en som skrattar åt mina skämt & främst bara en som skrattar som han. Det finns bara en johan som känner mig utan & innan, som jag kan fråga om vadsomhelst utan att skämmas, som nästan alltid är sen & ibland kör alldeles för farligt i den sköna gröna golfen. Det handlar nog om det, att om han, mot all förmodan, inte skulle komma hem nästa torsdag, skulle det inte finnas någon att ersätta honom med. det finns helt enkelt bara en enda johan & honom vill jag ha kvar.



för övrigt känns det skönt att man inte behöver stressa hem till någonting längre. Det gör att jag & sofia tog ännu en dag på stadens gator, hon handlar & jag har pengabrist, drömmer om stockholm istället. vi pratar strunt om allting runt omkring som om det inte betydde någonting (fast det gör det, betyder alltså.) dimman ligger för övrigt tät över linköping & jag & malina tog en sväng till skivlagret, såg markus & tänka sig att kanske kan hans skivor få en till chans. Så förbannar jag hösten lite i smyg för att jag måste cykla genom ihärdigt duggregn. skolkatalogen har kommit & efter imorgon är det höstlov. det är min sista skolkatalog & mitt sista höstlov. i veckan beställde vi studentmössor & idag pratade jag balfrisyr med min kusins sambo.

& så ibland känns det som att den där såkallade framtiden (som vi drömt om så länge nu) närmar sig lite för fort för ens eget bästa ändå.


-

det är som du stått ute i regnet hela livet,
skrikit se mig då för helvete
& så gör någon det.

vi har inget liv för vi går internationell, hey internationell.

vi har ett sådant där prov igen, tema prov. ett prov som gör att varenda spintare på hela folkunga bara påstår en sak "vi har inget liv." det är ett sådant där prov som ger en ångest i magen & jag-borde-plugga-ännu-mer-skuldkänslor i halsen.

& nu meddelar jag - det sista tema provet ska skrivas på onsdag & jag har härmed inget liv.


& på söndagen när han går känns det lätt att vara ensam, svårt att vara två.

det går tid. jag cyklar förbi fältet & undrar när de vita höbalarna kommer dyka upp igen. jag nynnar på melissa horns nya texter & längtar till ett lov som kryper allt närmre. det går tid & jag tar en lång fika med en fin gammal vän, köper nya svartguldiga hörlurar & drömmer "drömmen om stockholm" tillsammans med sofia. det går tid & jag finner rosa små lappar i min byrålåda när jag rensar. får en nostalgitrip tillbaka till konfirmationen, tillbaka till när philip skrev "sjyst kompanjon" om alla i rummet (förutom mig) & jag bara inte kunde sluta skratta.



det går tid & jag får kommentarer i bloggen som jag är tvungen att läsa om & om igen. jag tänker på framtiden & blir nästan rädd att jag ska fastna där, i det tröga tankarna som går om & om igen. det går tid & ibland känns framtiden hopplös, drömmarna omöjliga att uppnå & linköping kliar irriterat i huden.

jag räknar dagar räknar månader räknar år & upptäcker att det finns något att se framemot varje vecka fram till tvåtusentio. jag inser att jag är lyckligt lottad, jag blir pank & lever på pengar jag inte har. & vips så går det ännu lite tid en stina åker iväg till turkiet & det känns som att någon av oss saknas, någon är inte där.


-

jag borde stå över sånt här så varför gör jag inte det? varför är jag så jävla svår annars
men när det kommer till ensamma nätter är jag precis lika patetisk som alla andra.







sommarnätter som sjuttonåring.

så jag håller hårt & kryper tätt intill dig, hur ska man älska någon som har älskat någon förut?

det här är de andra sex månader tillsammans med pancakeheart, på självaste dagen också!

trettonde april tvåtusennio:
men tysta barn förblir tysta barn och dem tvingar man inte fram till kioskdisken för att betala fikat fast man kanske borde. så en dag är det korta blonda håret inte så kort längre och de små fingrarna som hårt greppade mammas ben är inte lika små. då undrar någon i tysthet någonstans om man inte skulle sett förbi de små fötterna och de knubbiga knäna, kanske en gång, kanske fler.

blir knubbiga knäna raka av sig själva? vem bestämmer över hur mitt liv ska bli förutom jag? och ligger hon nu i sin säng ihopsnurrad i lakanen, undrandes om det varit bara hennes fel att hon aldrig vågat chansa förut?


tredje maj tvåtusennio:
& hon utnämnde sig till världens största fegis.

fjärde maj tvåtusennio:
det är svårt att bryta ett mönster man kämpat i hela sitt liv för att bygga upp.

tjugoförste juni tvåtusennio:
lycka mäts inte i
antal tankar du lyckas att inte
tänka under en dag.



femtonde juli tvåtusennio:
tårarna tog till sist slut i den där nittiosängen med vitmålade stålramar men någonting inuti skavde, mjukisdjurens blöta päls torkade



idag 
slängde jag stenar ifrån mig själv, mitt i natten & det kändes lättare, slutade skava, inuti. 


tjugofjärde juli tvåtusennio:
 det var tärande på nacken i varje försök att höja blicken alla de där isande novembernätterna men någonstans slutade det värka, någonstans slutade man låtsas att varma element var hud &  nu

hur ska man berätta om frusna händer som ingen vill värma, om varför man fyller sängen för att slippa känna en tom yta under den utsträckta handflatan, hur ett trassligt hår matchar ett trassligt hjärta,

förklara hur man blir en tova i
sig.

tionde augusti tvåtusennio:
"det är de där feta käftsmällarna du hela tiden förväntar att livet ska ge dig som stjälper dig stina"

någonstans nu bevisas det att
knubbiga knän inte blir raka av sig själva att även ens egna armar viker sig men man lär sig att bära sig själv trots skakiga trötta armar det finns inga muskler på utsidan alla behövs inuti & allt som trasat sönder dig sen du gömde dig under skrivbord kramandes mjukisdjur & blött ner pälsen

allt var på riktigt redan då

vissa människor är kanske inte gjorda för liv bevisa ändå bevisa bort smärtan i varje steg bevisa bort ditt självhat som bryter ner dig bevisa för någon annan att du kan trots värk i maggropen (ge mig ett hjärtfel en sjukdom ge mig vad som helst som ger en diagnos en ursäkt) en ursäkt istället för att bara jag är så inihelvetes skräckslagen för att du en dag ska gå & att den dagen kommer jag falla i tusen bitar över stengolvet i hallen 

(mest rädd för att en dag inte klara av att pussla ihop mig att armarna för sista gången ska ge vika vad händer
då)

"vem ska orka med dig om du är sånhär stina?"
det är precis det jag försökt berätta mamma,
rädslan för att det aldrig kommer finnas någon som orkar stanna kvar.




tjugofjärde september tvåtusennio:
det kan vara kallt, mörkt & ensamt i november månad då löven inte längre täcker grenarna & de har ingen aning om hur det känns att slå knogar mot stenplattor inte vet de hur ångest kan riva osynliga murar bryta sig igenom slå sönder hoppet &

vad vet de om tårar som aldrig kommer vad vet de om smärta i bröstet skaka trots duntäcke över nästippen vad vet de om tystnad som låter tjuter i öronen vad vet de om längtan som aldrig stillas hjärtan som aldrig slutar slå

de vet ingenting ingenting

de har aldrig hört om nätter på kalla golv aldrig hört om att inte kunna resa sig efter fall vad vet dem?

ingenting om

gatorna om natten ströva omkring utan mål fly härifrån de vet ingenting om tåg som går som de aldrig satt sig på ensamma kalla händer mot heta element de vet ingenting om skrivkramp om söndagar som aldrig tar slut om att svälja ner tills det tar stopp

vad vet dem?
ingenting, de vet ingenting

det är en kall mörk novembernatt i singular löven har vissnat bort ifrån grenarna & du vet hur det känns att slå knogar mot stenplattor du vet hur ångest river murar som inte syns bryter igenom slår sönder hoppet &

vad vet de om tårar som aldrig kommer om hjärtan som aldrig slutar slå


tredje oktober tvåtusennio:
det gjorde min dag, min oktobermånad, min höst.
lycka.


du läser mig kapitel för kapitel.



HURRA HURRA HURRA MIN BLOGG FYLLER ETT ÅR IDAG.

it's october again leaves are coming down, one more year's come and gone and nothing's changes at all.

i dagarna (snarare imorgon) fyller min blogg, min pancakeheart, 1 år. när jag startade den här bloggen var folk i min närhet väldigt trötta på det faktum att jag bytte bloggsida hela tiden & därför lovade jag i ett svagt ögonblick att jag minsann skulle ha just den här i minst ett helt år. 

såhär i oktober, ett år efteråt, kan jag bara konstatera att den här bloggen är mera stina än någon blogg/nogg ni tidigare läst av mig & på något lustigt sätt har vi blivit lite som ett, jag & min blogg. 

iallafall har jag valt ut mina publicerade favoritord & meningar samt bilder genom det här året, uppdelat i två inlägg. de första sex månader kommer här - håll tillgodo!    

 

tjugonionde oktober tvåtusenåtta:

men jag försöker leva här
för jag har redan förlorat så mycket tid & gått miste om händelser när jag
skyndat förbi & sedan sett det vackra i någon backspegel,
önskat att jag varit där när det hände & inte velat vara någon annanstans hela tiden.


sextonde november tvåtusenåtta:
det är tystheten blandat med rädslan för att falla tillbaka på någon som aldrig riktigt kunde bära henne trots att de säger att hon väger alldeles för lite viker sig armar under henne oftare än hon klarar av att räkna på sina korta smala fingrar

men bär mig då så får ni se hur tung jag är

och det är väl novemberluften blandat med sökandet efter någon som värmer när det isar som mest under skinnet men konstant frusna händer är det inte många som vill ha under tröjan och vad vet väl han om vem du är han hade aldrig haft tillräckligt med kraft för att rädda dig

men trots att hon är kort behöver hon inte räddning och hon klarar sig själv och det är kanske novemberluften och irriterande surr bakåt i huvudet som gör att ord som sipprar ut är hårda och kantiga och då vill hon vara lämnad ifred

det kanske är tankarna som fryser och huttrar och att höja blicken är tärande på nacken marken är bättre men vill man se klarare är man tvungen och visst vill hon men vart ska man börja man börjar på måfå kanske

på järnvägsspår bort härifrån.


elfte december tvåtusenåtta:
stabil är inte längre presens utan imperfekt.

trettionde december tvåtusenåtta:
hela världen är så underbar

om man är korkad, tom & glad.
 



tionde januari tvåtusennio:
men av någon konstig anledning
jag inte själv förstår
tror jag fortfarande på de där lyckliga sluten ändå.

tjugofemte januari tvåtusennio:
sen idag konstaterar någonting inom mig att under en kväll har jag förstått varför jag vill lämna linköping
men också varför jag vill stanna kvar.

sextonde februari tvåtusennio:
jag är inte tom eller trasig. jag försöker höja blicken vart jag än tar mig, försöker titta på saker, se dem.
(jag kan ju grusplaner, asfaltsvägar, hål i marken. jag kan redan markens konturer)

det är himlen jag missat.

tjugotredje mars tvåtusennio:
jag tror jag är tvungen att göra mitt tretton-fjortonåriga stina besviken för det finns inga svar. inte ett endaste klart & bra svar finns det. ett svar som säger allt existerar inte. det enda jag lärt mig, nu, än så länge, är att man behöver inte alltid ha svar på alla frågor som simmar runt i huvudet & skapar oreda inuti titt som tätt. Man behöver inte ha några svar överhuvudtaget faktiskt. man kan leva, fullt ut, ändå.

-

& jag hatar att bli liten.

-

men jag vill ju inte behöva ta tag i mig själv, & helst av allt vill jag bara falla gränslöst & hårt,
inte tänka att det kan göra ont i slutändan. bara tillåta mig själv att falla, för en gång skull.


we ran through streets at night under starlight when we were winning.

det blir söndagkväll jag lyssnar på broder daniel blir nostalgisk & tror nog att det där popparhjärtat fortfarande slår där under huden (kanske fortfarande har stjärnor under ögonen som inte syns.)


tretton år & bekräftar - det finns så jävla mycket som aldrig fastnar på bild.

jag som skulle vara så fri, vara den som skiter i, där igen skulle aldrig hända mig.

& oktober kom innan jag förstod att det ens var september & med oktober kom hösten. den där hösten som man aldrig minns efteråt, den där brandgula, orangeröda hösten med rosor på kinderna (man minns bara den nakna grenar & regntunga skyar hösten med mörka moln som inte solstrålarna når igenom.)



lisa flyttar från linköping ut till ett rött hus & istället för utsikt över haningeleden har hon nu fält & åkrar utanför fönstret. någonting säger att trots att cykeldejtandet kan bli svårt i fortsättning kommer lilla lisa alltid förbli ett vidingsjöbarn & framåt existerar nu bil & bussdejting istället. sånt kan vara minst lika fint eftersom allt är lika fint när det har med den flickan att göra. 

jag & sofia gör en skolka-en-engelska-lektion-&-dra-till-tågbron repris. den här gången med två cyklar & i efterhand noll skolk. jag hörde även en fågel viska i mitt öra att vi bara hade fyra hela lektioner förra veckan. antar att det är sådant man får ta när man går internationell & ska lära sig att jobba självständigt. 



den här hösten verkar också bara se ut att bli bättre & bättre. om några dagar har jag en melissa horn biljett i min hand & om två veckor kommer hennes nya signerad skiva förhoppningsvis ner i vår vita brevlåda. glädjetjut över den upptäckten på lördagsmorgonen (& det lyckades även skapa tillfällig vapenvila emellan min kära mor & mig.)

sen var det bara tre veckor kvar till höstlov & tre månader med den där någon, undrar om det kallas - accidently in love?


-

det gjorde min dag, min oktobermånad, min höst.
lycka.

-

att åka buss en solig höstdag i början av oktober är klart underskattat, jag lovar er.

RSS 2.0