-

JAG KOM IN!

-

jag kanske skulle sagt det lite högre, jag är inte bra för någon.

-

idag, såhär tre veckor innan studenten,
undrar jag varför, varför jag valde folkunga?


-

don't worry mama
today was just a downer and nothing else.

just remember that what we do is what you just can't do, we are the ones who're gonna last forever. (gänget hösten tvåtusensex & vinter/våren tvåtusensju)

Det var nästintill en slump (dock välplanerad ur vissa synvinklar) som sex totalt olika filurer träffades i mitt vardagsrum en höstdag i september & inte någon av oss hade ens den blekaste aning om det faktum att vi skulle betyda förbaskat mycket för varandra i slutändan, på gott & ont.



Vi blev oskiljaktiga, i alla fall fem av oss. Vi spenderade ett helt höstlov tillsammans & det blev naturligt att varje helg var vår. Vi var som ett par som hade blivit galet kära i varandra från dag ett & helt plötsligt var alla andra band till omvärlden klippta. Vi skrattade, grät, låtsas slogs & hade oändligt många filmkvällar. Vi gick alltid samma promenadrunda i vidingsjö och johans källare var oftast the place to be eller så tryckte vi in allesammans i mitt lilla rum som alltid i slutet av kvällen fick imma på fönsterrutan. Dessa fem personer kom att rädda min sista hösttermin i grundskolan.



Precis som för ett kärlekspar svalnade den där stormande förälskelsen & någonstans i kanterna började det skava. När mitt liv rasade ihop en januarinatt tvåtusensju ignorerade jag dock allt. Jag behövde den där tryggheten som vi fem gav, den där känslan av vi mot allt. Efter skrik, gråt, några extra år & alldeles för mycket skavande tog historien om det gäng som var då slut.



Såhär tre år senare skulle jag kunna tänka tänk om. Tänk om jag inte sjunkit ner i mitt hål, tänk om vi hade gjort annorlunda, gjort bättre, fått göra om & ta tillbaka. Men jag tänker istället att ni räddade mig. Tvåtusensju var mitt värsta år hittills i mitt liv & ni tog mig igenom det, ni släpade mig igenom det. Vi kommer aldrig komma tillbaka till den höstterminen för hur mycket vi än vill så är skavsår ändå alltid skavsår & dem sitter redan där. Men minns istället hur oslagbart bra vi faktiskt var, hur magknips härliga vi var när det var vi, vi mot allt.    


-

älskling, jag hatar att det är så.

-

men i slutändan är det du du som står framför mig & det spelar ingen roll för det skulle ändå göra ont om du inte gick bredvid mig.

kan du gå som han, lyfta på din fot som han, flyta utan flyt som han?



på tisdagen, exakt på den dagen det var en månad kvar till studenten, tog jag mitt pick & pack & åkte tillsammans med hela familjen åström till gotland, till en ö där man inte har någon brådska, ingen rost på bilen & många av husen är sommarhus. Där befann jag mig sedan i hela sex dagar.



familjen gjorde det kanske lite som sin uppgift av visa mig the best of gotland & nu har jag sett allt från långa stränder, raukar, smala gator i Visby, ringmuren, fiskeläger, hav & en hel mängd av grusvägar. resan innehöll allt från interna & urdåliga skämt som vi skrattade sönder till ("se upp för romerna", "jag kommer från lidingö dårå"), en kolla läget av gotlands folkhögskola & kanske kanske mitt blivande hem för ett år, befinna sig nära bergmans föredetta hus, sitta trångt i ett baksäte, sova på ett loft, kortspel, kubb & fotbolltennis.

jag hann också med att vara förkyld, se avatar, få familjen frälsta i melissa horn, köra förbi en massa hästar och får, läsa ut en bok & få en måste-se-sunes-sommar-snart-stund! jag lärde mig också att känna igen gotländska hus, skratta åt stockholmska & tänka "vem fan är det som snackar sådär i min släkt?"



jag behövde nog gotland. lite komma bort ifrån allt & få perspektiv. se allt utifrån & förstå att det händer verkligen, på riktigt. & det händer nu. & inte nog med lite insikt så fick jag också spendera hela sex dagar med världens finaste pojke som vad han än må påstå har det vackraste leendet, lenaste håret & busigaste ögon. & känsla för fotografier & kläder det har han också, jag är lyckligt lottad. 


-

EN MÅNAD

-

det var inte jag som satte in mig i det här facket, det var ni.
detta är inte mitt fel, det är erat.


Men nu slår jag mig fri.

Ner för backen över torget & jag älskar älskar den här stan rak i ryggen drick champagnen.

nu börjar det, på allvar, på riktigt. imorgon eller snarare om cirka en timma är det exakt en månad kvar tills studenten. då kanske ni också precis som jag kan räkna ut att det är ännu mindre tid till balen & det faktum att våra betyg blir satta, för gott.

i torsdags firade jag min första och troligtvis enda studentskiva. ledsen var inte jag för det utan snarare tvärtemot. middag, lambo så många gånger att jag nu lärt mig hela sången utantill & de få spintare som var närvarande visade var någonstans skåpet skulle stå. Det var en mask och efter halva kvällen avsparkade klackskor & dans dans dans. Ingen kunde stoppa oss.



Efter en bakis fredag, nördandes one tree hill, blev det lördag & dags för ännu ett dop av det nyaste tillskottet i tjocka släkten. Albin är nu hans namn & ja, precis som mina vänner fint påpekade "herregud det känns som du är på dop hela tiden stina" så börjar jag kunna hela proceduren, till & med sjunga med i en & annan låt.



nu är resväskan halvt om halvt packad. Filosofin är fortfarande oskriven & imorgon har jag en enda lektion. livet leker & himlen är relativt blå förutom de där förbaskade stackmolnen som dyker upp ibland & släpper en del regndroppar på min näsa. Men som så fint mottot kan tänkas vara. Jag heter stina, jag tar studenten om en månad & jag skiter i det (dem) & går in & dansar.


-

du är förbannat nära att förlora.


-

you only live once.

-

jag undrar om ni någonsin skapat någon annan värld & flytt in i den? Inte för att din egen verklighet är usel utan bara för att du vill känna hur det känns att vara någon annanstans för ett tag? 

jag har varit någon annanstans nu i kanske två timmar & femton minuter. bland annat har jag spenderat tid på en fotbollsplan mitt i natten, i ett flickrum på andra våningen i ett radhus & i ett klassrum. Jag vill inte sluta skriva, istället vill jag veta mer. Det är under nätter som den här jag förstår varför jag söker till fyra skrivarlinjer i höst. Det är under nätter som den här jag förstår vad det handlar om. 02.18 - jag vill aldrig gå & lägga mig.  

-

dagens: att jag öppnar dörren endast iförd morgonrock för någon byggsnubbe
som ska kolla vår dörr & han börjar fnissa när han ser vad jag har på mig.

-

dem heter de tre musketörerna utav en anledning
(dem är inte två.)

Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog & sjö.

valborg känns inte gjort för en nittonåring som mig. Valborg ska ju handla om äcklig spritblandning från föräldrarnas fråd, hopp om bra väder & åt helvete med att spendera tid med mamma&pappa vid elden. Det känns som att jag inte vuxit en dag när jag tänker mig en valborg med brölande pojkar, skrikande flickor, fältet vid stångebro & "en polisbil, spring." Vetskapen om att det vi sysselsatte oss med var så förbannat förbjudet och det gjorde halva nöjet. idag är knappt någonting förbjudet längre.



Min nittonde valborg spenderade jag iallafall i johans hus med så väl smått okända som kända vänner. Gitarrspel som för en gång skull passade in & mängder av cigarettrök. Välsmakande alkohol, dans som sedan resulterade i grov träningsverk, "kan inte någon stänga av björn rosenström & sätta på lite dans istället?" & jag känner mig ofantligt gammal när jag trallar på vintern rasat & den ger mig lyckokänslor i maggropen.



maj är här nu. Äntligen får vi börja peppa den elfte juni & balen kryper läskigt nära. Man utnyttjar de få solstunderna för lite färg & egen studietid har blivit vardag. Bilsäsongen har startat på allvar, jag rumsterar om i min garderob & lägger alla tjockkoftorna längs ner för jo, snart är det för sjutton sommar.


-

maj.

vi åkte långt bort & vi kanske till och med lämna Sverige.

mamma & jag har blivit med bil.


RSS 2.0