börja om igen.

gillar det här med att min tillfälliga handledare på arbetsförmedlingen inte tyckte om min mejladress (borde kanske byta till jagärenväldigtnormal&trevligmä[email protected]) men visst, det var ändå lite fint när han berättade att han med hade författardrömmar som låg & dammade. fast nästan mest av allt gillar jag att direkt efter arbetsförmedlingen tog jag svängen förbi glasbanken.

& så efter att ha åkt fyra timmar neråt igår. sedan fyra timmar tillbaka, åker jag idag för omväxlingsskull ungefär två timmar uppåt istället. för johan & hans elin kommer hem & jag ska vara medhämtare, underhållare samt ha ansvar för bil-förfesten (det ryktas att jag har erfarenhet utav sådant.)    

Nu igen, aldrig vara den som gav, jag som skulle stänga av.

i varje låt på radion. i klockslagen. i kartan som fastnat mellan sätena. på stället vi stannade för att äta på. i hela göteborg. till & med i mitt gamla rum med utsikt över busshållplatsen & grillkiosken. varje bil har haft en möjlighet att du skulle sitta i. varje kurva, varje raksträcka, varje icke existerande sms. 

i allt min pappa sagt. i allt jag sagt. i allt vi inte sagt. i varje klädesplagg jag packat ner. i tystnaden. bakom varje tanke. på vägskylten. i varje stad vi kört igenom & jag försökte gasa ifrån dig på motorvägen.

du kom ifatt.


Himlen kan vänta.

ibland när jag inte kan sova för att det skär så i bröstkorgen (det gör ofta det när man ska sova) då brukar jag fokusera tankarna framåt. lite sådär tjugofem år framåt.

jag brukar tänka på vilken skit jobbig morsa jag ska vara. nyfiken, jävlig & översnaskig. hur jag ska ta promenader med hunden & klaga på att de inte följer med. att jag kommer spela lars så högt att de vill kräkas. påstå att de kör för farliga bilar men ändå vilja åka med när det ska sladdas. jag brukar tänka på
att jag ska berätta att jag också rände ute om nätterna & att mormor&morfar jämt klagade över det. att vi ska ha oavslutade diskussioner om varför vi bor på landet. jag brukar hoppas att jag ska vara en mamma med tid. 

& när huset blir tyst ska jag skriva.

någonstans där brukar jag somna. det känns lite bättre så. som att jag inte alltid kommer vara tjugo arbetslös med hjärtvärk. & att det här är inte allt. att det finns mycket mer längre fram & det vill jag också vara med om.


För du igen, jag som skulle vara så fri, vara den som skiter i.

om ditt hjärta liksom trillar ur & går sönder på ett trägolv hoppas jag att du har vänner som stina & sofia. som dricker sig fulla, dansar, ramlar, sjunger & röker i fönstret med dig. vinglar till & från ågatan bara för att köpa kebab. Jag hoppas att du har en vän som trots att ni inte pratat på flera veckor smsar & frågar hur du mår. Jag håller även tummarna för att du ska få gå på ettårskalas för en snaskig bebba med orange hår & klarblå ögon. kanske också att du ser det där how i met your mother avsnittet & förstår att du inte är ensam om att vara flyförbannad på dig själv för att du lät någon såra dig.



Jag hoppas också att den vän du alltid håller i när det blåser, inte befinner sig utomlands & att den som är bäst på att säga det ordnar sig inte spelar squash i en annan stad. Fast egentligen hoppas jag väl mest av allt på att ditt hjärta inte gått sönder alls.


& fast jag inte saknar dig så känns det som om världen skulle rasa om du glömde mig.

jag vet inte vad jag ska säga. åker till stina & dricker vingelvatten istället.


ja, något är borta men något hittas, varje dag.

det kanske är så att jag måste ramla & skrapa upp knäna så de blöder. jag kanske måste dra ner persiennerna & gråta mig igenom en film. kanske måste jag somna för att vakna, tänka "har det blivit bättre än?" & när nejet skriker mot mig så kanske jag måste somna om.

det kanske är så att jag måste för att kunna vakna & uppskatta hojtarna i bloggen som säger att min bild av mig är snevriden. kanske måste jag för att tro på sofia när hon säger att det löser sig. det kanske är så att jag måste för att kunna börja nynna igen & gå genom ett nattmörkt vidingsjö & förstå att det händer ändå mycket bra just nu trots allt. jag måste för att tänka "nu jävlar."

det kanske är så att jag måste ramla & resa mig, ramla & resa mig & sen ramla & resa mig igen.     


Nej ingen sörjer när du dör, ingen ska sakna det du gör.

jag ljuger bra. till & med så bra att jag tror på det själv. men man skriver inte i ett cv att man är världens största fegis, man gör inte det. inte heller skriver man "jag suger" fast det tycker man att man gör, mest hela tiden.

det är en timma sedan jag tvingade mig upp ur sängen & nu skiter jag i det här. i allt. i mig. drar ner persiennerna. stänger ut allt. stänger in mig. världens största fegis ger upp innan det ens knappt börjat & ingen är förvånad.     


du har gått mig i blodet igen.

tycker att
jag kommer ätas upp av mina tankar om jag inte får någonting att göra snart
borde vara en helt acceptabel sak att skriva i en ansökan.   

Här har jag längtat bort, här har jag känt mig fri.

det är inte enkelt att flytta hem. jag har fått gå in i de fattigas klubb igen. lägga tatueringsdrömmar, iphone-planer & lägenhetstankar på hyllan. jobbsökar-rastlösheten är en ständig följeslagare. & rädslan för att du ska stå bakom nästa hörn är ständigt där.



det är inte enkelt, men det är värt det för när ensamheten tränger sig på kan jag äta pizza på en brygga vid kanalen eller tjuvläsa böcker på åhléns & vara tvungna att stå böjd för jag skrattar så mycket. här kan jag låna en säng hos sofia, dansa i ett kök & inte minnas vad jag sa dagen efter. här kan jag springa på människorna jag alltid saknat, cykla hem barfota med en lånad cykel ifrån johan & ringa carl som bryter söndagsensamheten. jag får följa med stina (& andré) i deras vardagsbestyr för jag inte ser någon anledning i att cykla hem & när jag väl gör det ligger en katt bredvid mig i sängen. 

någon är alltid fem minuter ifrån. någon finns alltid där.



det är inte enkelt att flytta hem men här går det inte dagar mellan skratten.  


jag borde gått när jag kände att hjärtat tog stryk.

det kan gå dagar. & så plötsligt, på bussen eller när jag ska sova. då börjar värken. den växer i bröstet, liksom trycker bort luften. det gör rent ut sagt jävligt ont. & jag vill springa av bussen. eller gå upp ur sängen. slå numret som raderades klockan fyra på natten. säga jag kommer dö om jag inte får ligga nära dig igen

för det känns så. som att jag kommer dö på det här sätet, på den här bussen eller i den här sängen, på det här golvet. det går över. det går alltid över. jag kommer fram & kliver av på busshållplatsen. jag somnar & vaknar, kliver upp.  

så går dagarna. & plötsligt, igen.   


i'm like fuck you and fuck her too.

ingenting slår hakuna matata men ibland måste man lägga några extra uttryck på minnet, utifall att man skulle behöva peppa någon annan, eller sig själv. så jag säger som gustav:

ingen minns en fegis.


*

tankarna återvinner sig själva, även här.


Hjärter Dam bara lev & sjung, sjung en psalm för Hjärter Kung.

vet ni - det är inte bara jag & pannkakshjärtat som firar tre år tillsammans just idag. det finns två andra, som på just den här dagen bestämde att jo, vi ska nog hänga ihop du & jag. lycklig över det är det inte bara dem som är. jag är med glad, inte bara för att jag alltid känner mig välkommen i deras hem & för att de är festfixarna med stort f utan också för att det betyder att en av mina bästa vänner får känna kärlek. & jag är inte vännen som är sen att jubla över det. 

så ger de en liten människa som mig hopp om att någonstans långt långt långt därframme finns det lite kärlek sparat för mig med. 

 

it’s october again, leaves are coming down, one more year’s come & gone & nothing’s changed at all.

Idag, just idag för tre år sedan, på exakt samma klockslag, skrev jag det första inlägget på den här platsen, i det här såkallade pannkakshjärtat. & nu tänker jag ta er tillbaka dit.

Det var oktober, jag var sjutton år med hjärtvärk (vilket i sig förklarar namnvalet) & jag var tung precis hela hela hela tiden. Det fanns ingen ork för läxläsning eller provpluggning. Allt gick åt till att ta sig fram & tillbaka på haningeleden. & andas.

jag minns fortfarande när mamma knackade på min dörr den där dagen.

12 oktober
mamma säger
"kanske kan jag inte göra så att du mår bra igen
men om det finns någonting jag kan göra,
överhuvudtaget, säg bara till."



Jag levde för helgerna. Helgerna var skiten. För stunderna i stinas hus. för lov. för resan med pappa. Slet hårt för att få till de där sällsynta sekunderna av glädje. Emellan där tittade jag alldeles för mycket på one tree hill men trots att den där oktober månaden verkar vara mörk så visste jag inuti att jag var på väg uppåt. Jag hade redan kravlat runt nere i hjärtesorgträsket. Nu försökte jag resa på mig.

Så hamnade jag här. tre år & exakt 736 inlägg senare. det har hänt så ofantligt mycket sen den där oktoberkvällen & samtidigt skvallrar vissa inlägg om att jag längst därinne fortfarande har kvar samma gamla pannkakshjärta som fortsätter att slå.

29 oktober
men jag försöker leva här
för jag har redan förlorat så mycket tid och gått miste om händelser
när jag skyndat förbi och sedan sett det vackra i någon backspegel och
önskat att jag varit där då det hände och inte velat vara någon annanstans hela tiden.


här har jag blickat framåt men ofta tittat ner.

jag har aldrig varit rädd för att flytta härifrån. Att däremot flytta hem skrämmer skiten ur mig.

här påminner varje gathörn om någonting, varje krog, varje parkbänk, varje väg. på den här platsen, i den här staden, existerar allt jag sprungit ifrån, allt jag inte klarat av, allt jag inte har rett ut. & överallt finns bitar av den jag var kvar. människor från mitt förflutna.

jag är rädd för att det ska bli som förut. att jag ska bli den jag var förut. jag minns knappt hur det är att må bra här när man bor på obestämd tid - det är två år sedan sist. det skrämmer skiten ur mig att jag är här & samtidigt har det aldrig känts så bra.


här blev jag den jag är, här kommer jag förbli.

jag kan inte greppa riktigt att jag är hemma nu. att det här inte bara är ännu ett besök på hemmaplan & att jag inte kommer behöva säga hejdå om några dagar. att jag nu kan räkna iallafall vissa avstånd i minuter och inte timmar.

det spelar mindre roll att jag sover på en madrass i vardagsrummet & har livet i en resväska.


om jag kommer dit igen har du en plats där jag kan vila?

mina vänner, mitt käraste pannkakshjärta. stina sa igår att det är tur att hon har en vän som mig som alltid bjuder på lite dramatik i vardagen, calle smsade imorse & kallade mig störd & johan sa "men då kan du följa med calle & hämta oss." Med detta sagt så - jag flyttar hem. nu. idag. klockan tio i nio kommer jag kalla mig linköpingsbo igen.

trots att jag har fått panikpacka, prata hur mycket som helst med en röst som svikit mig (sofia frågade om jag var full & studievägledaren började lite lätt skratta), krånglat till alltsammans så säger magen att JA men jo, JA, jo jo, ja JA! - jag är på rätt spår nu & gladare än på mycket mycket länge.


spelar inga spel & skiter i det korrekta.

idag klev en person fram till mig mitt på trottoaren när jag gick till spårvagnen & sa "vad snyggt klädd du är, verkligen jätte snygg." hon kan omöjligt ha vetat att jag inte somnade förrän tjugo över fem den natten. att jag mesta dels av tiden känner mig vilsen. & ändå.

är det någon människa jag vill vara så är det en sådan. som kliver fram. som ler åt människor. som säger tack i kassan, hej till busschauffören, önskar trevlig helg. som inte bara går förbi någon som gråter utanför krogen en lördagsnatt. någon som handlar & inte bara tänker.  

en människa som gör lite skillnad. om det så nu handlar om att tala om för någon att den är fin.

När man var liten föll man jämt men nu ska det vara så jävla hemskt.

jag har skämts idag. över mig själv. över att jag inte klarar av det här. över att jag inte förstod någonting av tenta-frågorna. över att jag nästan-grät på spårvagnen (för vem gråter för att man inte klarar en tenta?) över att jag sviker mina drömmar. över att jag är en sådan som ger upp. jag har skämts över mig själv & sen skämts för att jag skäms.  

sen hamnar jag här. med en värld som tycks skrika mig rakt i ansiktet "vad vill du nu?"  


det kommer annat emellan & det är bra.

hade en mindre bra kväll ikväll.

slängde kurslitteraturen i väggen. ville slänga den där mojjängen innanför bröstkorgen också. fick sms av gudmor. chattade med sofia. tänkte att varför sitta här själv varje natt så jag bokade en bussbiljett. 


ibland glömmer jag bort att jag är fri.

hösten tvåtusennio skrev jag ett inlägg som handlade om hur jag skulle kunna klara av ännu en till höst. två år senare skriver jag det här som kan ses lite som en fortsättning. fast jag tror inte längre att det handlar om årstider.

jag ska försöka övertyga mig själv, & kanske någon av er andra, att jag klarar mig. att vi klarar oss. den här gången med.

tyvärr är det svårt när en upptäcker att det onda i bröstet är som förkylning, värre ju längre dagen går. när den enda människan som absolut inte får ringa är den jag önskar skulle göra det & saknaden ger utslag på insidan, som inte går att klia bort. det luktar höst, instängt rum & té. 

jag tror du glömde kvar någonting i mig, du kanske kan hämta det? 



så blir det söndagskväll & plötsligt står allt så självklart framför mig. jag ska tvinga mig att njuta av göteborgs hösten. fortsätta att ockupera soffor, dansa på okända klubbar, passa på att snaska på knoddar, drömma lägenhetsdrömmar, hänga på stångåstadens hemsida & gå lite vilse bland villorna.

jag har té på lösvikt, gummistövlar, typiska höst-idéer i huvudet & redan imorgon kan jag boka en bussbiljett hem. jag har en tant som faktiskt bryr sig, som bjuder mig på mat när det blir över & jag kommer att klara mig. jag har klarat sånt här tidigare. hör ni det - vi kommer att klara oss. den här gången med.


jag har sett kärlek från båda sidor nu.

& jag skulle ha ringt dig ikväll men handen fastnade framför mig
& jag skulle sagt jag älskar dig men stolthet kom i vägen.


vi skulle nog ha hamnat här ändå, för lusten är svår att ändra på.

jag gick vilse idag. virrade bort mig i ett villaområde med trävillor & trodde jag fortfarande var i välkända kvarter tills jag kom till treans ändstation. om man tänker för mycket på det kan det handla om att jag skulle väga upp för vilsenheten inuti mig. fast egentligen är det nog bara att man inte ska låta tankar fara när man vandrar i en stad man inte känner till. 

*

jag har konstaterat - det finns för många underskattade grejer så som

1. höga trosor
alternativt mammatrosan alternativt damtrosan (som expediten på lindex vänligt men bestämt påpekade att det kallades) men nu trycker jag mini-stringen jag köpte i sjuan långt in i lådan för högtrosan - i'm yours.

2. korv med bröd
nej jag pratar inte om en snabb måltid vid någon random korvmoj. jag pratar koka egna korvar, lägg dem varsamt i brödet, dra på en linje gurkmix & en linje ketchup. NJUT! 

3. kurslitteratur
det råder en uppfattning om att litteratur inom universitetet mest är torr & skämtfri men jag skrattade iallafall högt åt oomkullrunkelig. sen är det ju också vida välkänt vilken fantastisk humor jag har.

RSS 2.0