Gothenburg i came back to you now you be nice to me then i'll be nice to you.

Från känslosvall & nattjobb till glädjefnatt & nattvinglande. & sen helt plötsligt sitter en på en buss med en sofia bredvid sig. Tillbaka till staden vid havet, där jag inte kunde stanna men fortfarande längtar.


Nu igen - skulle ge mig själv en chans, skulle hålla lång distans.

jag orkar inte skriva ett ledsamt inlägg till. den här sidan svämmar redan över av dem & jag kan det här nu. jag vet hur det låter. hur det känns. hur det går över. jag snubblar till & tror att jag ska krascha rakt ner i marken med huvudet först men klarar mig. på något vis.

men det blir inte samma sak efteråt. nu infinner sig rädslan för att snubbla. jag tar till försiktighetsåtgärder, saktar in men ihåligheten i bröstet märks mycket tydligare när en inte springer. det kommer ifatt. allt det där som inte når mig när jag kutar genom livet.

& det här skulle inte bli ett ledsamt inlägg men allt som skrivs i ett omklädningsrum med sol utanför & två jobbpass framför sig är liksom endast dömt till det. ledsamt & lite bittert. som liv med den där jävla
eftersmaken.  

jag börjar om varenda dag
försöker vara det dem vill att
jag ska va men när jag somnat på
natten har jag glömt om jag själv mår bra.


Du vet hur jag älskar hur vi rusade igenom natten.



efter en inlåst garagenyckel & irriterat trummande på ratten kom jag fram. till dem där två. 

över fika, över mat, över klädhängare, över film, över hattprovning pratade vi. & skrattade. till tårar. till andnöd. tills vi somnade. & egentligen inte ens då slutade vissa av oss upp med att försöka få sagt allt det där den sparat på att få berätta. 



om så bara för några timmar blev mitt hjärta lite helare & då blev det nästintill värt alla de där timmar som dem fattats mig.

orkar inte längre vänta på att imorn blir en bättre dag.

jag finner mig inte i att mitt soundtrack just nu, ofrivilligt, blir gammal sång. vill inte bara acceptera att veronica någonstans i mitt bakhuvudet sjunger att det bara är repetition repetition repetition jämt. ibland hackar sig skivan också & pengabrorsan tar över med du jobbar från midnatt till sju väntar på något bättre dem rör sig från klubb till klubb ingen tänker på dig.

att vänta på något bättre när något bättre inte ens syns längst bort på horisonten. när jag inte ens vet vad något bättre skulle kunna vara. jag vill inte finna mig i det & jag tänker inte göra det heller.

*

gör mitt hjärta lite mer helt, för en stund.


om vingarna bär.

jag attacknyser & snyter mig om vartannat. idag bestämde vi att våren är här & sen satt vi kvar långt efter att islattarna blivit uppdruckna. det är någonting med hon med samma namn som mig som får mig att fråga vad väntar jag på? får mig att känna att det inte är någon slump att just hon tryckte in hakuna matata i mig.

sen kommer jag på mig själv med att tänka att jag gladeligen utsätter mig själv för tatueringssmärta men skyddar det som bankar i mig, till varje pris. & hur jävla illa det faktiskt rimmar.  

Tills jag blir någon annan lär du
få samma tomma paket med papper på.


Må dina dagar bli guld i ditt liv.

hej Lilla F.

jag minns det lite såhär på avstånd, när du var miraklet i en mage på andra sidan havet & nu är du bara här. vad du inte vet nu, som du förhoppningsvis får veta sedan, är att du är ett väldigt önskat barn. jag var det med & det blir lite speciellt då. sådär så att en ibland vill skrika att en inte är en ömtålig glasfigur utan människa som också vill kunna få rum att andas fritt. men så vet en någonstans också att en har hundraprocent kärlek i ryggen, vart än en väljer att gå.

vad du inte heller vet nu är att du står framför en massa tid av att andas, förhoppningsvis fullproppad av liv med allt vad det innebär. här skulle jag nu kunna proppa dig full till bristningsgräns med uppmaningar om hur du ska förvalta det du får men det känns rätt lönlöst med tanke på att jag sedan bara kommer be dig att slänga dem i nästa tillgängliga papperskorg.

så glasfigurer emellan, när du vill skrika åt dem att släppa taget, ropa på mig då.

bilar ska tankas & lagas & svetsas men sådan är alls inte du.



cdspelaren accepterar inte längre skivor & varje gång måste en på nytt söka efter radiokanaler. det tar en kvart innan den hinner bli varm & då är en oftast redan framme. kör en över 70 kilometer bullrar det så mycket att en får lite lätt skrika om någon sitter bredvid. & om fläkten är på kan en lika gärna vara tyst.

den är isblå, luktar gammalt & kopplingen är kass. den är liten, i plåt & har endast två dörrar så en måste krypa in därbak om vi ska vara fler än två däri. den immar igen, vill ibland inte starta när det är för varmt & om en gasar förmycketförfort lyser ekonomi-lampan rött. antingen är den kokhet eller iskall. & tid existerar inte för det finns ingen klocka.

& vem som helst skulle jubla när föräldrar pratar om ny bil. förutom jag.  

det piper till i telefon

det är visst nån som är tillbaka.

skjut på det.

under skolåren offrade jag läxor. nu offrar jag sömn. på gotland slutade det alltid med att besticken tog slut & jag fick sicksacka mellan klädhögarna. jag hade ryktet om det stökigaste rummet & har egentligen fortfarande. att bädda sängen vet jag knappt ens längre hur en gör.

det handlar om att jag alltid måste välja bort någonting till förmån för ord. annars verkar de liksom inte vilja sammarbeta. eller ens existera. jag måste helt enkelt skita i allt för att få ner någonting. jag vet inte hur det kommer sig, det är mest järnvägars opraktiskt & jag får lite ångest på mig själv stup i kvarten men sen väljer jag bort den, det också.


om det inte finns himmel varför föddes man snäll?

i mina sämsta stunder tänker jag;

människor som tror sig vara förmer än andra är det äckligaste som finns. punkt.

Det finns en väg & en plats i solen för varje människa.

det sorgligaste jag vet, i hemlighet, är när människor talar om sina drömmar. & tillägger, sådär på slutet att, det ändå aldrig kommer att ske. de kan ha helbra argument för hur det aldrig skulle kunna fungera - för att de inte har tillräckliga betyg, inte tillräckligt med pengar, inte tillräckligt med någonting som behövs för att uppnå. men bra argument gör det liksom inte mindre sorgligt.

jag vill skrika lite att ursäkta inte era drömmar, ge inte upp på dem. de behöver inte alltid vara ständigt närvarande & inte alltid i tanken eller handlingen men de kan få hänka på iallafall. de kan få vara med någonstans där bak, att hålla dig i handen när det känns förbaskat meningslöst att andas. 

jaha & vem är jag att säga åt er att hålla kvar? ingen. men jag tror inte att drömmar har ett bäst-före-datum. jag tror att det kan vara svårt att komma dit en vill. att det kan komma att ta tid men jag yppar aldrig att det inte kommer kunna bli av. för det vet jag ju inte. det kan ingen riktigt veta tills den där stunden då en slutar andas & egentligen inte ens då. för en fantastisk bok kan hittas i en byrålåda & publiceras efter det. det har skett förut & det kan ske igen.


so come to me on friday or saturday or sunday but i can't wait 'til monday.



när en nattjobbar får en försöka fylla sina fria timmar till bredden med sådant som är allt annat än fylla & städning. så som att hänga på tak, köra runt på folk i den blå pärlan, dunka musik ur telefonen & sova alldeles för länge. dricka kaffe, babbla, ta vara på soltimmar, få matkoma & när det blir kallt ute kryper en in genom fönstret & tittar på ace ventura. skrattar högt.

& allt det där gör en med dem finaste som finns.



då blir det liksom lite mer ok att ligga i ett personalrum & vänta på att sekunderna ska gå. lite mer ok att inte hinna vare sig nattskriva eller nattvingla. lite mer ok att inte riktigt veta vilken veckodag som är nu. 

  

så blir det någonstans måndag, jag & mitt L med de många namnen fikflummar i vanlig fantastisk ordning & jag sjunger på catherine says, mono's coming on friday & i must be the happiest girl in the world.


*

människor som har svårt att släppa taget måste hålla lite hårdare.

Jag försöker förvandlas
men jag går i repris.


håll min jacka när jag börjar slå.

det gör seriöst ont i hjärtat på mig varje gång jag blir tvingad att fråga om det ska vara barbie eller bilar som leksak & de flesta svarar ungefär likt ja det är ju till två pojkar så . . . då vill jag gråta men svär istället för mig själv & hyllar den enda människan som svarade vad spelar det för roll? - ja vad spelar det för jävla roll?

men en dag utan dig är inte lika lycklig.

jag hade glömt bort att den här vardagen inte alltid varit självklar. att det inte alltid bara varit två minuters cykeltur eller fem minuter bilfärd ifrån er. att det har kunnat gå veckor utan att få se, krama, skratta & bli fulla tillsammans. att det ens var möjligt känns avlägset. ni är ju mitt liv.

eller när vi cyklar till den där bryggan vi pratat om i veckor. fryser om tårna men ska minsann inte ha skorna på. pratar det där struntet. & allvaret. drar det obilgatoriska har du fisit-skämtet & det slår mig då att det här var det jag saknade som mest på ön. det spontana. det vardagliga. att bara prata bort några timmar över en kaffe eller skratta så mycket att en måste sätta sig ner i bästa vännens hall. & här har jag det mitt framför & ser det inte ens. jävla jag. 

image description


om jag tappar fästet och trillar ner ska jag klättra upp igen.

jag slår lite på mig själv. det är vanligt förekommande. dricker té, äter ur påskägget, lyssnar på melissas live-skiva & slår med knogarna. vill ångra. spola tillbaka & inte börjat andas liv igen. för liv ger bitter eftersmak som jag inte riktigt klarar av.

men jag kan inte skaka av det vännen skrev om att ett ärrat hjärta är som ett slitet ärrat ansikte. det visar bara att en levt. jag kan inte släppa det för jag vill inte hålla på mig, inte spara mig, inte låta någonting gå till spillo till förmån för att jag ska förbli hel. för att bekymmersrynkan som redan finns i min panna inte ska bli djupare. 

tar ett nytt andetag & sväljer smaken. tejpar ihop lite. & så börjar jag om.  


& fast du lärt dig varje låt så finns det ingen som vill röra vid din kind.

jag tycker inte om att erkänna mig ensam.

fast det hinner ikapp mig ibland. på kvart över 3 bussen hem. i bilen klockan 5. oftast på natten. oftast i vingligt tillstånd, oftast om våren & det skrattar åt mig i sätet bredvid. petar rakt in till hjärtat. viskar du tror du kan fly stina men det går inte. 

fast jag gör det ändå, morgonen efteråt. det har gått i 2 år, det går lite till. lyssnar inte på huvudet. höjer ljudet på stereon, istället.

Vi är tomma skal som suktar
efter innehåll & fyller alla dansgolv.


Ibland vill man skrika fuck allt & fuck alla.

är det att bli vuxen att hellre vara till lags än käfta emot,
för bekvämlighetens skull?

jag tänker fanimig inte missa chansen.

"annars är man bara en liten lort."

jag har varit en feg liten lort, under de flesta timmarna av dygnet, varje dag i veckan. & jag tänker att vara en feg liten lort är helt okej om en vill vara det. om en finner sig i att vara det. om en ändå inte vill göra det där en inte törs. Då är det okej.

men det händer någonting när en faktiskt vill göra de där sakerna. När en utbrister i tv-soffan att det där skulle jag vilja göra varpå människorna runt om en säger det skulle du aldrig våga & en vet att de har rätt. När en pratar & aldrig gör. När en tänker men aldrig törs. När en inte finner sig i att vara en feg liten lort. det är då det slutar vara okej.


Staden känns för liten.

jag hinner inte vara här.

istället är jag någon annanstans. kanske i en lägenhet i majelden, i ett hus på landet eller vid en rondell. hemma i trean, på favoritklubben, på kullerstensgatorna eller i den röda bilen, påväg till eller ifrån. jag är i vänners hus, på fik eller sovandes, hos mig & hos andra.  



jag dricker sura egengjorda drinkar, vinglar som vanligt, dansar & bakishänger. återfinner min gamla musiklista & får nostalgikickar. främst från rummet med glimtarna av havet. jag firar påsk med en mamma & en pappa. är sams & blir osams, i vanlig ordning. agerar fyllechaffis, nattjobbar, morgonjobbar & jag kammar aldrig ut mina tover. 

& hela tiden bär jag runt på en rastlöshet som äter mig.



jag vet inte om det handlar om snön. eller den pausade våren. eller att jag sprungit ifrån att jag behöver tid, den nattliga tystnaden & timmar till att bara vara själv men jag undrar hela tiden vart jag ska. funderar. grubblar. för hemstaden kliar välkänt irriterande & hur mycket jag än önskade är vi inte redo för varandra egentligen. inte än. 

& jag vet så väl att jag inte är klar med vad som än måhända finns, utanför det här.   

      


För det var du som fick min fallskärm att vecklas ut.

den där kissnödighetseffekten gör sig påmind igen så

sofia kom hem & dansa med oss nu sa jag.
& med det sagt blir det sura drinkar - på en torsdag.


man gör inte så i det här landet, man börjar inte prata med fel person & man tycker inte om det här bandet.

Det skrämmer mig när stina & jag sitter på fik & kan peka ut till vilka uteställen du ska gå, alkohol du ska dricka, kläder du ska ha, fik du ska fika på, sätt du ska vara, människor du ska gilla, musik du ska digga – för att vara på ett, annat eller ett tredje sätt.

En kan låtsas vara ovetandes om det men det märks. & jag tror det provocerar mig för att jag aldrig tyckt jag passat in. Ingenting känns bekvämt. Då vill jag jävlas istället. vingla i högklackat in på drägg-stället & beställa rosé. Eller springa sunkig as hell till finställena. I sällskap där alla dricker öl vill jag dricka cider. Bland människor som diggar radiomusik vill jag spela svensk-håkan-pop & bland se-vilken-speciell-låt-jag-satte-på-personer vill jag dunka radiomusik, & det högt.

& nej jag är ingen förvirrad liten människa. Det är snarare det att jag gillar allt det där & inte vill behöva begränsa mig. I alla fall inte till förmån för andras bekvämlighet. Jo, för det finns de som är så rädda för att uppfattas fel att de stänger ute alla som inte är som dem. 
 
Så var vi tillbaka i det här att begränsa sig & vad en går miste om. Om en alltid sitter med samma människor, på samma uteställe, dricker samma alkohol, har likadana kläder, fikar på samma fik, är på samma sätt, gillar vissa människor, diggar en viss typ av musik & dömer andra som inte gör det. vad går en miste om då?


Jag ska bli någon annan om du står ut bara en natt till.

vilja bli - Oskar Linnros.

jag undrar, sådär på en onsdag, hur länge en får be om att människor ska stå ut med en?

låt mig kyssa din panna
som hallå gör jag fel?


du jobbar från midnatt till sju, väntar på något bättre.

torsdagnatt: inatt har jag en sådan där stund då det känns som att orden trängs i fingrarna & bara vill komma ut. som att de aldrig ska ta slut. & just då, just precis då, måste en iväg & jobba nattpass. jag antar att detta är ett sådant tillfälle som pär skulle sagt att en skulle ringa & sjukanmäla sig. ungefär som att strunta i disken eller att inte hämta barnen på förskolan. surt för mg dock är att jag inte har en lika förstående partner, som han.

måndagdag: varför kommer inte dessa helvetes ord ut som jag vill att de ska göra?

slutsats: borde kanske jobba mera natt? eller så lagar jag bara maten nu istället.

Om du vore bränd som mig skulle jag gå hem med dig.

de mest ensamma minutrarna: mellan att du lämnar kullerstenarna & somnar.


RSS 2.0