jag lär ju mig aldrig av mina misstag.

jag önskar att jag skulle kunna avsluta saker fint. även fast det gör ont. även fast det värker. att jag ändå kunde släppa sådär enkelt & lugnt. men jag vet inte hur en gör det. istället håller jag i. för allt vad jag är värd tills händerna blir vita & någon måste slå sönder mig för att få loss mig.
 
det kan inte bara värka lite, det måste göra så ont att det känns som att jag kommer sluta andas. någon måste skrika på mig eller slå. gärna flera gånger om för att jag ska förstå. jag kan inte låta någon gå. bara sådär utan motstånd. jag kan inte låta saker bara ta slut. jag vet inte hur en bara står bredvid & låter det ske. istället stretar jag emot, utav bara helvete.  

*

ta en risk, dra på ett leende, gör något vackert av din tid, ta en chans, gå nån annanstans, låt det gamla vara
du är svag men en dag blir du oslagbar.

Nu lämnar jag det sjunkande skeppet, en stund.

det är ett vrak som trycker in sig i bilen idag. ett ihopplock av det som finns kvar efter den här dan. den här jävla dan. jag vågar inte riktigt känna efter någonstans in i mig. allt värker, river, nyper, kliar eller skaver. värst är hjärtat & magen. alltid ska dem vara värst.

det finns så mycket jag inte får välja. så mycket jag inte rår för. som vad jag känner. hur andra människor beter sig. när sjukdomar kommer. när en annan människa bestämmer sig för att inte älska mig. så mycket saker jag bara får ta. bara får leva med. men det finns det jag kan välja, som att se det här som värsta tänkbara tillfälle eller det bästa. & är det någonting mitt ledsamma jag alltid velat, så är det att fly. så jag packar väskan, tar allt det här trasiga skrutt till människa jag just nu är & åker uppåt. bort. härifrån.

Sommar'n miste lite av sin fägring
solen miste lite av sin glans
när det vi hade hoppats på
föll ihop & gick i kras.
 


du ska se att allting ordnar sig.

det finns anledningar till varför den här låten går på repeat i den icke trasiga hörluren. för att jag tänker att om jag hör det, upprepar det, tillräckligt många gånger så kommer jag att tro på det. så är det så det kommer bli.
 

Vi kunde aldrig riktigt va som dom så vi blev samlade till slut, vi som vek av vägen för länge sen, vi som tog steget ut.

så, vi går där bredvid varandra med nedböjda huvuden för att vi skrattar alldeles för mycket & försöker dölja det. fast det går knappt. vi babblar i munnen på varandra & brister ut i någon slags hes sång (av för mycket cigarettrök) hey i heard you were a wild one. vi vet liksom inte om vi ska fortsätta prata engelska eller gå över till svenskan igen & fötterna värker. det här är walk of shame. det här är en tisdagsmorgon med en bästa vän som jag aldrig kan sluta skratta tillsammans med. det är såhär hon räddar mig ifrån mitt förvirrade hjärta. det är såhär jag är hennes highway man. människor går till sina jobb. vi har inte ens somnat än. 

klockan är 05.35. vi tar första bussen hem.


Hon var den som alltid sprang fram & tillbaka, tycktes aldrig kunna finna någon ro.

jag dricker té. det är ett försök att lugna ner min mage. lugna ner mig. såhär dags, medan solen går ner bakom husen. & jag önskar det fanns någon som kunde bestämma åt mig. som kunde ge mig en karta med ett kryss eller en vägbeskrivning eller någonting som kunde peka ut den väg jag ska gå. en riktning. en pil. ettt mål. någon som bestämde åt mig, skrev under mina papper. om jag omyndighetsförklarar mig, säger att jag är oduglig (som människa), icke kapabel till att ta hand om mig själv eller fatta egna beslut - kan någon ta ansvar för mig då?

för jag kan inte dricka hur många koppar té som helst eller sitta här för alltid. för solen går ner & sen går den upp. då blir det morgon & tisdag blir till onsdag blir till torsdag fredag lördag söndag juli augusti september. tjugohundratolv blir till tjugohundratretton tjugohundrafjorton tjugohundrafemton & så är jag tjugofem trettiofem fyrtiofem. ska jag alltid vara såhär? ska jag som, trettiofemåring, fortfarande ringa olämpliga samtal, sakna tills jag har någon & inte vilja ha den när någon är min & sitta över kaféborden & säga jag orkar inte med det här. ska min själ någonsin lugna sig eller är det resten-av-ditt-liv-stämpel på det här? 

*

hej,
jag har fuckat upp igen.

Jag kommer aldrig att bli klar här.

Förut brukade jag tänka att en alltid kan förändra sig. att bara en försöker tillräckligt mycket, tillräckligt länge, så skulle en till slut göra det. Jag har slutat tro det nu. För vissa saker med en själv, kan en inte radera. det spelar liksom inte roll att en rent avskyr dem delarna av en själv. de sitter där. för en själv att hantera. eller inte hantera alls.

men det som är, att även om en själv, till viss del, faktiskt inte kan förändra sig, gör livet det. & genom att livet förändras lär en sig mer & ytterligare mer om de där osmickrande delarna av en själv. hur de fungerar. hur en kommer runt dem. hur en själv fungerar. så när jag sitter en söndag som känns som måndag & avskyr de här fula delarna av mig själv så tröstar jag mig med det. att jag kommer kanske alltid vara en fuck up men det kan gå bra för mig, ändå.   

kärleksbrev.

det här med att kärleksbrev ska vara enbart för människor som har turen att bli kära i någon som är kära i dem, är inte det lite snett? nej, kanske har jag inte den turen men däremot har jag något annat, som är minst lika mycket kärlek, minst lika fint & minst lika värt att skrika ut, från botten av mina lungor.



När fridas lampa lyser är det okej att vara vaken.

Det var alltid så. lite mer okej att sitta där, klockan tre på natten. Lite mindre ensamt. det räckte med att kliva ur fotöljen & fram till fönstret. Kika ut. se om du också var vaken. & om nu inte minnet sviker mig, så lös det oftast hos dig med.

Det märktes efter tid hur vi delade saker. Såsom håkan-kärlek, gunnar ardelius-avgudning, emil jensen-gillande & liknande klädesplagg. Vi faller helt enkelt för samma ting. Men det finns en skillnad. Du är godhjärtad. På riktig. På det där icke konstgjorda sättet. På det där mänskliga, så som gör att du blir arg & besviken, men innerst inne vill väl. Vill människor väl.

Jag beundrar dig för det. & det ger mig hopp. För så länge din tro finns så finns det fortfarande hopp för förändring. För den är världen. Så länge du tror så tror jag med dig. så länge din lampa lyser är det lite mindre ensamt. lite mer okej.


if you love someone you should not let it show.

fyfan för att du är så skicklig på att hålla vad du känner för dig själv så att ingenting märks medan det är som att jag bär mina känslor utanpå kroppen. för allmän beskådning. fyfan för det. nu åker jag till huvudstan.

som kommit hit från malmö linköping & flen
nu tillhör stockholm er.


känner du lyckan genom sorgen?

vi bad inte om det. eller önskade oss det. eller krävde det. en dag fick vi det bara. sådär utan förvarning. här får du. liv. ditt att behålla en stund om du vill. du behöver inte göra det bra men du måste ha det. du måste andas det. varje sekund. varje dag. tills du inte får behålla det längre. det är en börda att bära. det är det. jag vet att en ska säga att det är fantastiskt härligt att vara vid liv & det är det men inte jämt. inte ständigt. inte alltid. för det är smutsigt fult & det är tungt på axlar som dina & som mina. som hans. 

det kan göra så ont att inte kunna acceptera varför en måste bära på det. det kan vara svårt att se poängen i att varje sekund behöva andas. behöva vara vid liv. du kan få stå oförestående inför det. förfasa dig. men fan ta dig om du försöker avfärda det som tok. för det här med liv är inte så förbaskat självklart som det till en början ser ut att vara.


kärleksbrev.

det här med att kärleksbrev ska vara enbart för människor som har turen att bli kära i någon som är kära i dem, är inte det lite snett? nej, kanske har jag inte den turen men däremot har jag något annat, som är minst lika mycket kärlek, minst lika fint & minst lika värt att skrika ut, från botten av mina lungor.



jag minns det fortfarande så tydligt. Kanske för att jag i mitt huvud skämdes sönder efteråt. Den där första gången jag träffade dig i korridoren som sedan skulle slukas av våra olika musiktoner i nio månader. Hur jag pinsamt nog, inte sa vadsomhelst, utan istället bara gick, när vi råkade öppna våra dörrar samtidigt.

Det var väl inte lätt att veta då, att du skulle komma in & utnyttja mitt spotify, ställa den obligatoriska vad är det som luktar?-frågan när du klev in & sen sätta dig i min stökiga säng. Inte visste vi då, att vi skulle lära oss hela ge mig en spanjor utantill, att jag skulle gömma dina tofflor i ditt kylskåp, att vi skulle springa fram&tillbaka mellan våra rum flera gånger om dan. Bara för att säga hej eller berätta någonting eller låta den ena läsa någonting en skrivit. Att du skulle knacka på min dörr innan du gick till frukost så jag visste att det var dags att kliva upp.

Inte visste jag väl då, det där första pinsamma mötet, att du skulle bli den bästa grannen jag någonsin haft.


jag vill ha fria vägar ut, jag vill ha kakan som jag äter kvar på bordet hela långa livet.

nu fyller jag natten med toner, med ord. det kliar på armarna & i hjärtat. skillnaden är att på armarna kommer jag åt att klia tillbaka. det går att andas liv nu. efter vad som känts som en evighet är jag lite lite fri igen. & då fyller jag det. trycker in allt. jag planerar flykt & kommer inte att sova i min egen säng ofta framöver, om jag får min vilja igenom. & i hörlurarna hörs 

var inte natten vacker
ljummen tyst & still
var inte livet rättvist
räckte tiden inte till?


det är lars & jag inatt. som att komma hem sa någon nån gång. det är så. exakt så. som att öppna den vita dörren hemma, som att dra in välbekant doft från kudden, som att möta någon som vet exakt hur det varit, & hur det är.  

så konstaterar vi, tillsammans, att här är jag. med bekymmersrynkan & fria vägar ut.


And my head told my heart "let love grow" but my heart told my head "this time no."

telefonrösten säger att det här är bra. & det här är rätt. jag vill skrika att det är inte alls sant för det här känns inte bra & det känns inte rätt & då måste det vara fel & dåligt. i en svartvit värld är det så. men den här världen går i gråskalor & i gråskalor kan saker som gör ont ändå vara rätt & bra för oss. i gråskalor kan det som känns dåligt i slutändan vara det bästa. & fel kan vara helt korrekt.

men när jag gråter i en soffa klockan ett på natten kan jag inte låta bli att hata allt det här gråa. allt det här som gör så satans ont.


det känns som om jag springer genom vatten medan tiden bara flåsar mig i nacken & jag trampar runt i papper i mitt rum.

jag ser slutet på det här pausade livet. så, håll ut med mig nu. håll ut. skicka peppande sms till en av favoritvännerna. köp drinktillbehör & få den mest färgglada korgen på hela ica. njut av klirret i påsen, av solskenet, av en bil som startar. ta på dig någonting annat än dina mattsvarta urtvättade mjukisbyxor.

skriv en rolig lapp. prata snabbt med en gammal vän & inse hur mycket du missat. hur mycket som vill tas igen. göm huvudbryet i ditt stökiga rum, tillfälligt. tills du får någon att dela det med. att vrida på det med. strunta i eksemarmar, i kärlek, i allt som bedövar. rök en cigarett. lyssna på en gammal spellista. & håll ut. håll ut med mig nu.


Jag vände ryggen till & gav dig ingenting.

en röst inifrån magen

det här är din magkänsla som talar & nu är det så in i den dags att lägga ner.  


can the child within my heart rise above?

vi skulle kunna vara så bra. du&jag. sådär på det sättet en vill att det kommer funka måste funka nånstans där så finns vår plats. på ett naivt sätt tror jag nog fortfarande det. om jag bara kunde släppa in. om du bara kunde sluta ljuga. fast det är inte sant. jag vet ju att jag andades ut den där hösten. inte för att jag inte älskat utan för att mitt hjärta var slut. det fanns ingenting mer som kunde gå sönder däri. 

& how's your heart now? ingen aning. jag vågar inte känna efter. jag vågar inte låta någonting komma nära. någonting som möjligtvis kan skrapa på dess yta. & då hamnar vi i det här. med att jag vill smsa dig men låter bli. för att jag inte vet vad jag ska säga. för att ingen av oss kan lova den andra någonting. vi kan liksom inte säga med säkerhet att vi är någonting mer än bara nästan lika snygga. 


vill vara hög på livet.

det känns som att jag pausat mitt liv. ställt det på hold. & där blinkar det nu utan minsta ljud.

jag jobbar. cyklar fram&tillbaka på haningeleden eller kör bilen genom rondellerna när det regnar. & när jag inte jobbar sover jag. mesta dels. & sover jag inte är jag trött iallafall. så försöker jag tänka framåt istället. försöker se det där som ska komma ur det här. för den fula sanningen är att pengar är pengar men det är dem som kan ta mig någonstans. 

så jag sover, skriver & förundras över hur många människor det är som åker förbi min lucka varje dag som jag aldrig sett förut. & så drömmer jag om att också ha en snaskig hund som sticker fram huvudet mellan sätena.   

Säg mig att det finns något mer
mera än ikeasoffans tystnad
säg mig att vi har någon överraskning kvar.


kärleksbrev.

det här med att kärleksbrev ska vara enbart för människor som har turen att bli kära i någon som är kära i dem, är inte det lite snett? nej, kanske har jag inte den turen men däremot har jag något annat, som är minst lika mycket kärlek, minst lika fint & minst lika värt att skrika ut, från botten av mina lungor.



det slog mig någon gång under en av våra evighetslånga fikor i vintras att jag inte förstår hur vi kunde bli så lika, känna så lika, vara så lika, tycka så lika, om så mycket? sådär att det nästan blev läskigt många känna-igen-sig-nickar över kaféborden.

valde två-åringen & tre-åringen så himla bra? skulle en litat mer på ens barnaförmåga att välja bra människor? för vi har egentligen inte växt upp tillsammans. vi har följt varandra på avstånd men inte sådär så vi kunnat prägla varandra, inte så mycket.

det kom sig som så iallafall, att efter tappad & nyfunnen kontakt, efter brevväxlingar & utökade mil ifrån varandra så är jag, nu, så brutalt tacksam över att jag får ha dig kvar. att jag får ha dig på cykelavstånd, vilket faktiskt är det närmaste på runt 12 år. & de där tonårsorden står stadigt för i will always be your soldier. din robin hood med pilbåge & hatt. även när livet misshandlar dig.   


RSS 2.0